Apelul de urgență 112
Apelul la 112 este universal si gratuit.
Costurile legate de realizarea comunicatiei dintre postul de la care se efectueaza apelul si Centrul de preluare a apelurilor de urgenta precum si cele legate de realizarea comunicatiei necesare intre acesta si cele ale serviciilor specializate de politie, pompieri si ambulanta sint suportate de catre furnizorul de servicii, deci abonatii care apeleaza 112 nu vor plati sume suplimentare la factura telefonica. De pe orice telefon, public, fix sau mobil, apelurile la 112 vor fi gratuite.
Operatorul de la Centrul de preluare a apelurilor de urgenta 112 va adresa anumite intrebari apelantului cu privire la natura urgentei pentru care solicita ajutor si va aprecia care dintre agentiile de urgenta poate sa raspunda corespunzator solicitantului.
Cine suna la 112 trebuie sa raspunda la urmatoarele intrebari:
- In ce constă urgenta dumneavoastră;
- Adresa exactă a evenimentului;
- Numarul de telefonul de unde sunati si unde puteti fi contactat;
- Numele si prenumele dumneavoastra.
Apelantul trebuie sa ramana la telefon pentru a furniza detalii suplimentare asupra urgentei si pentru a primi recomandarile operatorilor agentiilor de urgenta.
Centrele de Urgenta functioneaza permanent, 24 din 24 de ore, 7 zile pe saptamana.
Principalele evenimente pentru care cetatenii pot apela la 112:
- omor;
- atac armat;
- atentat;
- talharie;
- tulburarea grava a ordinii si linistii publice;
- dezertari;
- evadari;
- trafic si consum de droguri;
- furturi;
- accident de circulatie soldat cu victime sau cu persoane blocate in autovehicule;
- explozii;
- electrocutari;
- caderi de la inaltime;
- surpari de teren;
- accident grav la metrou;
- accident de aviatie;
- accident feroviar;
- alte evenimente care necesita interventia de urgenta a politiei.
Conform art. 3, alin. 11 din Legea nr. 61/1991 republicata, pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, constituie contraventie, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: „alarmarea publicului, a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol ori a organelor de menţinere a ordinii publice, prin darea semnalelor de pericol sau, după caz, prin solicitarea intervenţiei la faţa locului, fără motiv întemeiat”.