17 Octombrie 2023Sursa: IPJ CLUJ

Principalele activități desfășurate de Poliția și Jandarmeria Clujeană pentru creșterea siguranței cetățenilor în primele 9 luni.

Azi, data de 17 octombrie a.c., conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, alături de conducera Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj și a Grupării Mobile de Jandarmi Cluj – Napoca au susținut o conferință de presă, având ca temă principalele activități desfășurate de Poliția și Jandarmeria clujeană pentru creșterea siguranței cetățenilor în primele 9 luni.

 În privința segmentului de resurse umane, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj prezintă un procent de încadrare în funcții de 84,27%, dintre care 82% ofițeri de poliție, 86% agenți de poliție și un procent de 70% personal contractual.

În primele 9 luni ale anului 2023, pentru îndeplinirea în condiții foarte bune a atribuțiilor de serviciu, 30 de polițiști au fost recompensați cu „mulțumiri scrise”, resectiv pentru îndeplinirea deosebită a atribuțiilor de serviciu, 52 de polițiști au fost recompensați cu „felicitări scrise”, iar, în cazul unui polițist, pentru remarcarea în mod deosebit în activitatea desfășurată s-a dispus „ridicarea unei sancțiuni disciplinare aplicate”.

În perioada de referință, au fost aplciate un număr de 8 sancțiuni disciplinare, respectiv „mustrare scrisă”, pentru comiterea unor fapte ce constituie abateri disciplinare, conform prevederilor Legii 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare.

În ceea ce prevește activitatea de prevenire a criminalității, în primele 9 luni ale anului 2023, activitatea s-a derulat, cu preponderență, pe coordonatele de prevenire a victimizării minorilor, siguranța pe interenet, prevenirea traficului și consumului de substanțe interzise.

În cadrul proiectelor/campaniilor preventive au fost desfășurate peste 350 de întâlniri sau activități cu diverse grupuri țintă (minor, cadre didactice, adulți), în total având aproximativ 23.000 de beneficiari.

De exemplu, Proiectul „Copil iubit la bord” continuă și în această perioadă în parteneriat public – privat, cu activitățile de informare pentru pentru copii privind regulile de siguranță, întâlniri cu părinți, acțiuni în stradă ale polițiștilor rutieri pentru a fi conștienți despre cât de important este să fie copiii în siguranță în mașină. 

De asemenea, este în desfășurare Proiectul național ”Stop alcoolului la volan!” și promovarea  legii Anastasia, polițiștii de prevenire a criminalității și cei din cadrul Serviciului Rutier au fost prezenți la câte 14 întâlniri cu aproximativ 250 persoane care sunt condamnate de instanța de judecată pentru săvârșirea infracțiunilor la regimul circulației.

În ceea ce privește activitatea Serviciului pentru Acțiuni Speciale, în vederea întăririi capacitații de gestionare a situațiilor de criză și pentru creșterea rezilienței la nivel național, Poliția Română în totalitatea activităților desfășurate, organizează periodic competiții tactico-aplicative ce se adresează structurilor de intervenție din întreaga țară dar și din afara acesteia, acest gen de evenimente având o deosebită   importanță în contextul securitar actual.

Astfel în perioada 04-08.09.2023, Serviciul Independent pentru Intervenții și Acțiuni Speciale a organizat o competiție ce urmărește evaluarea abilităților de intervenție ale polițiștilor în situații excepționale, dar și realizarea de schimburi de informații și moduri de abordare a situațiilor de criză ce implică lipsiri ilegale de libertate, la acest gen de activități fiind invitați să participe cei mai buni luptători din trupele speciale de intervenție din întreaga țară, atât din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (Poliția Română, Jandarmeria Română), Ministerul Apărării Naționale, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Protecție și Pază cât și din afara țării, respectiv, unitățile speciale de intervenție contra-teroristă din Ungaria(TEK) și Republica Moldova(FULGER). Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, prin Serviciul pentru Acțiuni Speciale a participat cu un număr de 6 operatori tactici reușind să obțină un bine-meritat loc 1 la una din cele patru probe ale competiției.

Totodată, în data de 12.10.2023 la nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Bistrița-Năsăud s-a desfășurat un test de rezistență fizică denumit “BLACK BEARS” care a constat în transportul unui colet de 20 de kg, pe o distanță de 19 km, în condiții de mars alert și tragere cu armamentul specific. Din nou, și la acest eveniment Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, prin Serviciul pentru Acțiuni Speciale a reușit să se evidențieze pozitiv cu cei cinci operatori tactici participanți, doi dintre aceștia situându-se pe podium în fața unor structuri similare participante.

Polițiștii din cadrul Serviciului Criminalistic, în perioada analizată au efectuat 102 identificări în 98 de cauze, în urma expertizelor și constatărilor criminalistice.

Totodată, au fost identificate prin metoda dactiloscopică 249 de persoane și 33 de persoane identificate prin semnalamente, fotografii, recunoaștere/potrivire facială, date personale.

           În segmentul desfășurat de specialiștii de Investigații Criminale, în primele 9 luni ale anului 2023, a fost înregistrat un plus de 2 infracțiuni de omor și plus 1 faptă de tentativă de omor față de acceași perioadă a anului 2022. Totodată, în cursul anului 2023 a fost înregistrat un caz de lovituri cauzatoare de moarte, iar în anul 2022 nu au fost asfel de fapte, rezultând o creștere de +1.

În ceea ce privește activitatea de Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, polițiștii efectuează permanent acțiuni de prevenire și combatere a infracțiunilor din zona de competență, fiind înregistrate, de la începutul anului 2023, 272 de dosare penale, cu un plus de 43 față de perioada anului trecut, dintre care 83 au avut ca obiect fapte de evaziune fiscală. Polițiștii, în urma activităților întreprinse, au recuperat prejudicii în valoare totală de peste 16.000.000 de lei.

În domeniul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, polițiștii au constatat 71 de infracțiuni, dintre care 47 din cele prevăzute la articolele 342 și 343 din Codul penal, precum și 15 infracțiuni de braconaj, prevăzute de Legea 407/2006 vânătorii și protecției fondului cinegetic.

De asemenea, polițiștii acestui serviciu au constatat și aplicat 40 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 92.000 de lei, confiscând 22 de arme letale, 27 de arme neletale supuse autorizării, precum și 355 de bucăți de muniție.

Siguranța pe drumurile publice constituie o prioritate a Inspectoratului de Poliție Județean Cluj. Prin prezența activă în teren a echipajelor de poliție rutieră și aplicarea strictă a regulilor de circulație în cadrul acțiuilor, acțiunilor comune cu alte structuri sau instituții, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj urmărește să să asigure un nivel ridicat de siguranță publică, să reducă semnificativ numărul de accidente rutiere și implicit să prevină și să combată faptele de natură a pune în pericol participanții la trafic.

În primele 9 luni ale anului 2023, polițiștii rutieri au reținut 5993 de permise de conducere, dintre care 2709 pentru încălcarea regimului legal de viteză și 240 pentru alcool, precum și 1949 de certificate de înmatriculare. Totodată, polițiștii au constatat și aplicat peste 36.058 de sancțiuni contravenționale.

În 9 luni 2023 la nivelul județului Cluj, în domeniul prevenirii şi combaterii delictelor silvice, precum şi a altor fapte ilicite săvârşite pe timpul exploatării, transportului, debitării şi comercializării  materialului lemnos, au fost organizate și executate 485 controale, din care 44 în fondul forestier, 60 pe linia depozitării, prelucrării, sortării, comercializării materialelor lemnoase/produselor din lemn, 381 pe linia legalității transportului materialului lemnos/ produselor din lemn, fiind verificate 14 exploatări forestiere, 11 instalații de debitat, 31 depozite, 12 piețe, târguri, 26/10 ocoale silvice și 1173 mijloace de transport.

În perioada menționată, polițiștii de ordine publică au emis 394 de ordine de protecție provizorii, cu un plus de 93 față de perioada similară a anului 2022, dintre care 374 confirmate de către procurorul de caz.

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, în perioada analizată, au derualt activități de informare a cetățenilor  ”sterilizarea exemplarelor canine rasă comună”: în 21 de unități administrativ teritoriale și au întocmit 33  de dosare penale și au aplicat 371 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 218.000 de lei.

***

Activităţile Desfăşurate Şi Rezultatele Obţinute De Inspectoratul De Jandarmi Judeţean Cluj În Primele 9 Luni Ale Anului 2023

În perioada analizată eforturile instituționale au fost concentrate și direcţionate în mod deosebit pentru aplicarea măsurilor ordonate de eşaloanele superioare, în vederea optimizării activităţilor structurilor proprii, pentru implementarea sistemului de norme, proceduri şi reguli standardizate de acţiune, cu accent pe îmbunătăţirea cadrului organizatoric de îndeplinire a misiunilor.

Cu toate provocările, dar și cu dificultăţile întâmpinate din cauza lipsei acute de personal, modul de executare a misiunilor din competenţă a continuat să fie reperul esenţial care a definit potenţialul, locul şi rolul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj în zona de competență precum și în cadrul Sistemului Naţional de Ordine şi Siguranţă Publică.

Evoluţia situaţiei operative şi impactul fenomenului infracţional asupra climatului de ordine și siguranţă publică a impus din partea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Cluj luarea măsurilor de intensificare a activităţilor de menţinere a ordinii publice executate în sistem integrat, având ca scop prevenirea și combaterea infracţionalităţii și creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului.

Fiind conectaţi permanent la dinamica situaţiei operative, am planificat și executat 4890 de misiuni în care am angrenat aproximativ 15500 de jandarmi neînregistrând cazuri de dispozitive subdimensionate sau misiuni neîndeplinite.

De asemenea, având în vedere principalul obiectiv al Jandarmeriei, creșterea gradului de siguranță în rândul cetățenilor, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, au fost organizate 224 de acțiuni în comun cu structurile de poliție.

 Pentru desfăşurarea în condiţii care să respecte prevederile legale pe timpul adunărilor publice, au fost organizate şi executate 773 misiuni de asigurare a ordinii publice în care au fost angrenati peste 3.500 de jandarmi, astfel:

-        Asigurarea măsurilor de ordine publică la manifestările sportive organizate de 11 cluburi sportive (17 echipe) din: Liga a 2-a de fotbal, Liga a 3-a de fotbal, Divizia Naţională A de handbal masculin şi Liga Naţională de handbal feminin, Liga Naţională de baschet masculin şi feminin,  Divizia Naţională A1 de volei masculin şi feminin,  rugby şi polo (amintim Raliul Clujului 2023 care s-a desfășurat atât în municipiul Cluj-Napoca cât și pe toată zona montană a județului Cluj).

-        Asigurarea măsurilor de ordine publică cu ocazia protestelor care au avut loc la nivelul județului Cluj (menționăm protestele privind ,,Aplicarea Legii cadru nr. 153/2017”- organizate de cadrele didactice, Proteste ale Sindicatului Liber al Salariaților din Finanțe Cluj Sed LEX, marşuri de protest al taximetriştilor clujeni, „Proteste privind haosul din agricultura României”- Uniunea Națională din Sectorul Vegetal – Cooperativa Agricolă Podișul Transilvaniei);

-        Asigurarea măsurilor de ordine publică pe timpul desfăşurării manifestărilor cultural-artistice, religioase, promoţionale, etc. din zona de responsabilitate (amintim Festivalul ,,Jazz in the Park’’ – 15.000 persoane, ,,Ziua Maghiarilor de Pretutindeni’’ – 10.000 persoane);

-        Asigurarea ordinii publice pe timpul vizitelor oficiale ale unor demnitari precum ambasadorul statului Israel în România, Prim Rabinul Israelului, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii și domnul primului-ministru al României, Nicolae Ciucă;

-        Asigurarea ordinii și siguranței publice pe timpul desfășurării acțiunilor comune cu Brigada de Combatere a Criminalității Organizate ;

-        Asigurarea ordinii, siguranței publice şi protecţiei pe timpul transporturilor de migranți atât spre centrele de cazare cât și spre Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj (54 de acțiuni în cooperare cu Inspectoratul General pentru Imigrări);

De asemenea, în perioada de referință, unității noastre i-au fost atribuite spre punerea în aplicare 650 de mandate de aducere emise de către organele competente din județ, nefiind cazuri de neîndeplinire a procedurii de executare.

În perioada de referinţă au fost executate 803 acţiuni de intervenţie la solicitare prin S.N.U.A.U. 112, dintre care de evidențiat sunt cele 316 solicitări referitoare la intervenția împotriva animalelor periculoase (menționăm apeluri la: câini-254, urși-29, șerpi-11, albine-5 și porci mistreți-4, etc.).

Nu a fost necesară intervenţia în forţă pentru restabilirea ordinii publice, însă am executat intervenții pentru aplanarea unor conflicte spontane şi de mică amploare, precum şi la cele semnalate de cetăţeni prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență „112” sau prin sesizări directe.

Creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor prin protejarea vieţii, integrităţii corporale şi a dreptului de proprietate al acestora s-a realizat prin participarea, în sistem integrat, la prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional stradal (menținerea ordinii publice prin patrule mixte cu poliția).

În acest sens, am participat la toate analizele tactice privind situaţia infracţională, la grupurile de trasare a sarcinilor, ocazie cu care,  împreună cu partenerii de pe acest segment de activitate şi la solicitarea acestora, am analizat şi dispus măsuri specifice pentru menţinerea unui climat de siguranţă publică corespunzătoare în zona de responsabilitate, cu precădere în zona unităților de învățământ și a spațiilor publice aglomerate.

Rezultatele obţinute ne îndreptăţesc să credem că am adus o contribuție importantă la crearea siguranţei cetăţeanului în județul Cluj.

În primele 9 luni ale anului 2023, au fost constatate: 211 infracțiuni, aplicate 1149 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 225.240 lei.

Totodată, în urma constatării faptelor de natură penală au fost conduse la secțiile de poliție 24 de persoane pentru desfășurarea unor activități procedurale specifice.

Structurile de jandarmi montane au desfășurat 579 misiuni de menţinere a ordinii publice în care au fost angrenați aproape 1400 de jandarmi, acționând pentru prevenirea incidentelor pe traseele turistice, respectiv pe domeniul schiabil și în domeniul silvic pentru depistarea tăierilor și transporturilor ilegale de material lemnos în zonele de responsabilitate ale Posturilor Montane Băișoara, Gilău și Călățele-Fântânele.

Astfel, cele 18 trasee montane amenajate în județul Cluj, sunt împărțite după cum   urmează:

1.       Postul de Jandarmi Montan Muntele Băișorii - 4 trasee turistice;

2.       Postul de Jandarmi Montan Gilău - 6 trasee turistice;

3.       Postul de Jandarmi Montan Călățele-Fântânele - 8 trasee turistice .

Efectivele posturilor montane au executat, de asemenea, un număr de 92 misiuni de asigurare a ordinii publice în zona montană cu un efectiv de 278 jandarmi, 44 de acțiuni comune cu poliția, 11 acțiuni cu Romsilva, respectiv 2 acțiuni cu alte entități nonguvernamentale (Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului).

Pe timpul misiunilor posturilor montane au fost aplicate  constatate 4 infracțiuni prevăzute de Legea 46/2008(Codul Silvic), aplicate 143 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 33.950 lei, respectiv s-a procedat la ridicarea în vederea confiscării a 15,022 metri cubi material lemnos și 2 motofierăstraie.

Activitatea de prevenire s-a materializat în principal prin desfășurarea de acțiuni preventiv-educative desfășurate împreună cu partenerii instituționali la nivelul mai multor școli de pe raza județului, care au vizat cu precădere respectarea drepturilor omului și libertăților cetățenești, faptele antisociale, violența, delicvența juvenilă, etc.

De asemenea, au fost desfășurate activități în cadrul unor proiecte, programe de prevenire organizate, din care amintim campaniile „Jandarmii alături de elevi!”, „Competiția sportivă = Spectacol!” ,,Protejaţi Pădurea – Stop Tăierilor Ilegale!” și „Spațiul public este al tuturor”.

Un alt domeniu important în activitatea jandarmilor clujeni este paza obiectivelor de importanţă deosebită, Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj asigurând paza la 33 obiective aparţinând M.A.I., Ministerului Public, Ministerului Justiţiei, structuri financiar bancare ș.a.

Concomitent cu executarea misiunii de pază, se asigură și menţinerea ordinii interioare necesare desfășurării în condiţii de normalitate a activităţilor la instanţele judecătorești în 31 săli de judecată la instanțele de pe raza județului Cluj.

Totodată, s-a asigurat, în condițiile legii, paza a 126 de transporturi speciale cu 252 de subofiţeri, 264 de transporturi de bunuri şi valori cu 341 subofiţeri și 204 transporturi corespondență clasificată cu 408 subofițeri.

Pe timpul executării misiunilor de menținere a ordinii publice în sălile de judecată au fost constatate 4 contravenții și au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale la Legea 61/1991(injurii și consum de alcool).

Considerăm că în prezent Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Alexandru Vaida Voevod” Cluj se prezintă ca o instituție credibilă în orice situație, executând misiunile încredințate prin lege, intervenind în sprijinul organelor administrației locale și a cetățenilor județului ori de câte ori este nevoie.

***

Analiza activităților de planificare, organizare și executare a misiunilor de ordine publică și a rezultatelor obținute de către Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, în intervalul 01.01.2023 – 30.09.2023

          Principalele acțiuni de asigurare a ordinii publice desfășurate în 01.01.2023 – 30.09.2023

Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, ca structură ce funcţionează în subordinea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, a continuat și în această perioadă să-și execute misiunile de asigurare şi restabilire a ordinii publice şi de combatere a infracţionalităţii, dovedind că prin aportul său este un contributor important la asigurarea unui climat de normalitate şi de aplicare a legii în zona de responsabilitate, ce cuprinde 5 judeţe din zona de nord-vest a ţării: Cluj, Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj.

Prin prisma atribuţiilor încredinţate prin lege, securitatea cetăţenilor, asigurarea desfăşurării în condiţii de normalitate a unor evenimente ce implică participarea unui public numeros, a condiţiilor necesare funcţionării în condiţii de siguranţă a instituţiilor statului, constituie o prioritate absolută pentru instituţia noastră.

Conduita şi profesionalismul personalului angajat al Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca, au făcut posibilă îndeplinirea cu succes a unor misiuni ce au presupus unele dintre cele mai mari aglomerări de persoane de la nivelul ţării noastre.

Ne referim aici la gestionarea alături de alte structuri ale M.A.I., a unor marșuri și manifestări de protest (Cluj Pride 2023 sau acțiunile unor sindicate), manifestări cultural-artistice (concertele Jazz in the Park, Electric Castle şi Untold sunt numai câteva dintre ele), manifestări religioase (Pelerinajul de Sfânta Maria de la Mânăstirea Nicula şi altele), manifestări sportive cum au fost meciurile Turneului E 21 care s-au desfășurat la Cluj-Napoca, precum și meciurile echipelor CFR și U Cluj desfășurate pe teren propriu ș.a.

Un alt segment al misiunilor noastre îl constituie misiunile în sistem integrat cu Poliția, prin patrule mixte în mediul urban și rural, precum și prin executarea unor acțiuni punctuale comune cu efective mărite, în zone de interes operativ.

Tot în domeniul menținerii ordinii publice, suntem prezenți cu patrule zilnice de jandarmi în zona a 27 de instituții de învățământ preuniversitar din mun. Cluj-Napoca, în scopul prevenirii producerii unor fapte antisociale și asigurării unui climat de încredere pentru elevi și profesori.

De asemenea, am desfășurat un număr important de misiuni în comun la solicitarea DIICOT și BCCO în întreaga zonă de responsabilitate, contribuind la destructurarea unor grupări infracționale și aducerea în fața justiției a unor persoane care au săvârșit infracțiuni grave.

La nivelul unității, au fost constituite echipaje de intervenție în scopul gestionării cu operativitate și eficiență a unor fapte de tulburare a ordinii publice sau a unor evenimente grave.

În perioada 01.01 – 30.09.2023, s-au organizat și executat un număr total de 3021 misiuni, fiind constatate 376 infracțiuni, cu 337 autori.

De asemenea, au fost aplicate 2.265 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 359.800 lei iar 34 de persoane au fost conduse la sediul unor structuri de poliție, pentru luarea unor măsuri legale sau efectuarea unor acte procedurale.