COMUNICAT DE PRESĂ
– Începerea anului școlar – activități desfășurate pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor, a studenților și a cadrelor didactice –
Azi, data de 20 septembrie a.c., conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, alături de șeful Biroului de Siguranță Școlară au susținut o conferință de presă pe tema siguranței elevilor, a studenților și a cadrelor didactice.
Siguranța în mediul școlar constituie o prioritate a Inspectoratului de Poliție Județean Cluj. Activitățile desfășurate la nivel județean au la bază PLANUL TERITORIAL CADRU DE ACȚIUNE PENTRU SIGURANȚA ȘCOLARĂ, prin intermediul căruia se consolidează parteneriatul interinstituțional în cadrul unui mecanism de cooperare/colaborare a Inspectoratului de Poliție Județean Cluj cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj, Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Cluj, Centrul de Prevenire și Consiliere Antidrog Cluj, Direcția Județeană pentru Cultură Cluj și Direcția de Sănătate Cluj.
Referitor la principalele aspecte trasate în planul menționat mai sus pentru anul școlar 2023-2024, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj a întreprins măsuri pentru evaluarea fiecărei unități de învățământ în parte din punct de vedere a siguranței obiectivului și a sistemului de pază, întocmirea planurilor locale de acțiune care cuprind toate unitățile de învățământ preuniversitar la nivelul fiecărei U.A.T., adaptarea dispozitivelor pentru asigurarea ordinii și siguranței publice, în colaborare cu forțele Jandarmeriei și a Poliției Locale, desemnarea unui polițist responsabil pentru fiecare grup de acțiune a unităților de învățământ, precum și altele.
Totodată, cu prilejul începerii anului școlar 2023-2024 au avut loc întruniri ale reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și ai Inspectoratului Școlar Județean Cluj, la care au fost invitați directorii unităților de învățământ de la nivelul județului, pentru a fi transmise aspecte privitoare la siguranța elevilor în procesul instructiv-educativ pentru anul școlar curent.
Prezentarea activității și a datelor statistice
În ceea ce privește infracțiunile înregistrate în anul școlar 2022-2023, care au legătură cu procesul didactic, au fost înregistrate 62 de infracțiuni.
Din punct de vedere a distribuției pe categorii de infracțiuni, cele mai numeroase sunt infracțiunile de lovirea sau alte violențe 38, urmate de infracțiunile de furt 11 și infracțiunile de port, fără drept, în locuri publice de obiecte interzise, respectiv 3 infracțiuni. În perioada de referință au fost înregistrate 47 de victime elevi.
Pe parcursul anului 2022 – 2023, polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară, dar și din alte structuri au derulat 773 de activități cu caracter preventiv, în cadrul a 258 de unități de învățământ de care au beneficiat 15.959 de elevi, 820 de cadre didactice. De asemenea, polițiștii au susținut 42 de activități în perioada vacanței în taberele pentru copii și în unitățile de tip familial.
Referitor la campaniile, proiectele, acțiunile desfășurate în anul școlar 2022 – 2023, la nivelul județului Cluj au fost desfășurate 13 acțiuni având ca obiect prevenirea consumului de droguri în rândul elevilor coroborat cu fenomenul de absenteism școlar, printre care și proiectul Tu știi ce alegi?, care are ca scop prevenirea consumului de substanțe în rândul elevilor.
De altfel, au fost organizate campanii de prevenire a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ preuniversitar, campanii pentru prevenirea cyberbulingului de conștientizare a riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește infracțiunea de violarea vieții private.
Sfaturile polițiștilor pentru elevi și părinți!
Elevilor le transmitem că le suntem alături și le adresăm îndemnul de a nu ezita să ne ceară sprijinul de ori de câte ori este necesar.
Îi sfătuim, ca în situația în care sunt tentați să experimenteze „ineditul” să își acorde un răgaz și să se întrebe dacă nu cumva se pun în pericol. De asemenea, îi sfătuim să discute cu un adult de încredere și să îi ceară aceluia părerea cu privire la orice situație confuză în care se află.
Părinților le transmitem să acorde timp copiilor, să discute cu ei, astfel încât să nu existe tentația ca aceștia să petreacă timp cu persoane sau în anturaje care ar putea avea o influență nefastă asupra lor.
Le adresăm îndemnul de a fi atenți la schimbările din comportamentul copiilor, să discute cu ei, iar dacă este necesar, să nu ezite să solicite sprijin de specialitate.
Îi sfătuim să cunoască ce obiecte își duc copii la școală, pentru a preîntâmpina, astfel, situațiile în care unii elevi au asupra lor, la școală, obiecte care pot fi periculoase pentru ei ori pentru colegii lor, ori chiar obiecte interzise.
În calitate de polițiști, suntem aici pentru a vă asigura că școlile rămân un mediu sigur și propice pentru educație.
Dorim tuturor elevilor, părinților și cadrelor didactice un început de an școlar plin de reușite și învățare!