28 Iulie 2017Sursa: I.P.J. CLUJ

EVALUARE ACTIVITĂȚI 6 LUNI 2017

Activităţile desfăşurate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj pentru creşterea gradului de siguranţă publică pe raza judeţului în primele 6 luni ale anului 2017

 

Activitatea desfăşurată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj în primele 6 luni ale anului 2017 s-a axat, în principal, pe realizarea obiectivelor prioritare ale Poliţiei Române, având în vedere priorităţile instituţionale stabilite.

Poliţiştii clujeni au acţionat în această perioadă pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor de natură judiciară, combaterea infracţionalităţii din domeniul economic, creşterea siguranţei stradale şi reducerea victimizării prin accidente rutiere.

 

În domeniul resurselor umane, în primele 6 luni au fost încadraţi din sursă externă 58 agenți de poliție (1 prin reîncadrare).  Media de vârstă a poliţiştilor este de 39 ani la ofițeri de poliție, 36 de ani la agenți de poliție și 48 ani la personalul contractual.

Au fost organizate 26 concursuri pentru ocuparea a 59 funcții de conducere vacante, iar 7 ofițeri au fost promovați în funcție de conducere.

 

În vederea eficientizării activităţii de prevenire a criminalităţii, la începutul anului 2017 au fost stabilite două programe de prevenire: “”Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului și Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor

Au fost desfăşurate 53 activităţi punctuale și 240 întâlniri sau în cadrul proiectelor/campaniilor preventive derulate, dintre care 211 cu unităţile de învâțământ, având peste 24.000 beneficiari.

Prin poliţiştii de proximitate din mediul urban şi cei de la structurile din mediul rural s-a ţinut legătura cu factorii de conducere din şcoli, cu diriginţii, învăţătorii şi educatorii, participându-se la ore de dirigenţie şi educaţie civică, pentru pregătirea antiinfracţională şi antivictimală.

 

Vârstnicii au reprezentat un grup ţintă important în cadrul activităţilor antivictimale–campanii stradale şi întâlniri cu grupuri ţintă, desfăşurate de poliţişti. Temele abordate au fost în funcţie de tipurile de infracţiuni cărora le cad victime cu predilecţie vârstnicii datorită vulnerabilităţii acestora: furturi din locuinţe, înşelăciuni, accidente rutiere.

 

În ceea ce priveşte combaterea criminalităţii, din analiza datelor statistice rezultă că înprimele 6 luni ale anului 2017, la nivelul structurilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au fost înregistrate cu 2,77% mai puţine sesizări de infracţiuni decât în perioada similară a anului 2016. A scăzut cu 27,47% infracţionalitatea economică, iar criminalitatea în mediul rural a înregistrat o ușoară creștere.

Infracţiunile contra patrimoniului reprezintă peste 54% din totalul infracţiunilor înregistrate în perioada analizată, în scădere cu 2,59%. Furturile reprezintă cel mai important segment infracţional al acestei categorii (68,56%), în scădere cu 7,05%, trendul fiind descrescător.

 

Prevenirea şi combaterea criminalităţii stradale a constituit un obiectiv prioritar pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj, continuându-se aceeaşi manieră de abordare, axată pe apropierea de comunitate, pregătirea antivictimală a cetăţenilor şi perfecţionarea sistemului de ordine publică.

Infracţiunile stradale sesizate au reprezentat 7,87% din totalul infracţiunilor sesizate. Ponderea cea mai mare  au furturile din autovehicule, acestea reprezentând 37,13% din totalul infracţiunilor stradale sesizate.

 

Pe linie de poliţie rutieră, prioritatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj a fost şi rămâne în continuare prevenirea şi reducerea accidentelor de circulaţie grave, cât şi a consecinţelor acestora.

În perioada analizată pe raza judeţului Cluj au fost înregistrată o scădere a numărului de accidente de circulaţie grave (-8) față de perioada similară a anului 2016, fiind înregistrată și o scadere a numărului de persoane decedate în astfel de evenimente rutiere (-2).

Principalele cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost viteza neadaptata la condițiile de drum (ponderea 19%), traversare neregulamentară pietoni (15%), neacordare prioritate pietoni (14%) și neacordare prioritate autovehicule (11%)

 

Poliţiştii rutieri au constatat 665 infracţiuni la regimul rutier și au fost nevoiți să aplice 32.220 sancţiuni contravenţionale, fiind reţinute în vederea suspendării sau anulării 3.123 permise de conducere şi retrase 869 certificate de înmatriculare.

 

Având ca prioritate creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, poliţiştii au întreprins 5.026 de controale directe și 242 de acţiuni cu efective mărite. La solicitarea cetățenilor au fost realizate peste 15.000 intervenții la evenimente, dintre care 11.423 intervenții la sesizări primite prin numărul de urgență 112.

 

Au fost înregistrate 2.864 petiții primite de la cetățeni, cele mai multe reprezentând sesizări privind tulburarea liniştii publice şi alte infracţiuni sau contravenţii. De asemenea, 504 persoane au fost consiliate la biroul de relații cu publicul, iar 178 persoane au fost primite în audiență la conducerea inspectoratului și a structurilor de poliție.

 

Au fost popularizate activitățile desfășurate de polițiști și au fost desfăşurate acţiuni de informare şi apropiere de comunitate: 1 Martie, 8 Martie, 25 Martie – Ziua Aniversară a Poliţiei Române, 12 iunie – Orăşelul Copiilor, Săptămâna prevenirii criminalităţii. Informațiile de interes public au fost publicate pe siteul inspectoratului, care poate fi accesat la adresa cj.politiaromana.ro

 

Inspectoratul de Poliție Județean Cluj promovează spiritul civic și încurajează actele prin care comunitatea contribuie la prevenirea faptelor antisociale. Astfel, am avut în această perioadă mai mulți invitați, cetățeni care au dat dovadă de spirit civic și au acționat în momentul în care au sesizat că ceea ce se petrece în jurul lor este de fapt o infractiune. În semn de apreciere, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj le-a înmânat diplome în cadrul unor activități festive.

 

Şi în această perioadă Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj a realizat o cooperare foarte bună cu celelalte instituţii de aplicare a legii dar şi cu instituţiile şi autorităţile locale.