21 Octombrie 2021Sursa: IPJ CLUJ

Campanie de informare și prevenire a furturilor din buzunare în mijloacele de transport public „Păzește-ți spatele!”

 

Infracțiunile contra patrimoniului reprezintă o problemă, în special în zonele aglomerate sau în mijloacele de transport public, neglijența victimelor fiind identificată drept una dintre cauzele generatoare.

În acest context, azi, 21 octombrie a.c., polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității au lansat o campanie de prevenire a infracțiunilor contra patrimoniului comise în mijloacele de transport în comun.

Acest demers este realizat în parteneriat cu reprezentanții Companiei de Transport Public Cluj-Napoca.

Debutul campaniei a fost marcat printr-o acțiune organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca, într-una dintre cele mai tranzitate stații de transport public din oraș, unde călătorilor le-au fost exemplificate diverse situații referitoare la ușurința cu care pot deveni victimele faptelor de furt din buzunare, genți sau bagaje, comise în mijloacele de transport public.

În cadrul proiectului au fost transmise recomandări destinate prevenirii furturilor, pentru responsabilizarea persoanelor și combatere a acestui tip de fapte, care sunt de cele mai multe ori spontane, acționându-se asupra a „ceea ce se găseşte” la locul şi momentul considerat oportun comiterii.

Pe toată perioada în care se desfășoară campania, în mijloacele de transport public sunt difuzate spoturi realizate pentru evidențierea celor mai uzitate moduri de operare.

** Subliniem necesitatea sprijinului din partea organizațiilor mass-media în promovarea mesajelor și spoturilor campaniei, acțiunile de prevenire având rolul de a reduce numărul victimelor acestor infracțiuni care au un impact psihologic major.**

Materialele video care însoțesc campania:

https://www.youtube.com/watch?v=rqIO061d3og&list=PL0IA9zK4UlehDjejKd7qbm47cjGKrBNIg&index=1&ab_channel=PrevenireCluj

https://www.youtube.com/watch?v=Ua83u5f8Mn0&list=PL0IA9zK4UlehDjejKd7qbm47cjGKrBNIg&index=3

https://www.youtube.com/watch?v=uUxiE3zSKxQ&list=PL0IA9zK4UlehDjejKd7qbm47cjGKrBNIg&index=5

https://www.youtube.com/watch?v=dKYd0QLQdZ8&list=PL0IA9zK4UlehDjejKd7qbm47cjGKrBNIg&index=5